Blog

Ko canicross postane način življenja

Težko je opisati tisti občutek, ki ga doživiš, ko skupaj s psom pritečeš v cilj. Tako kot ti spodbujaš psa, sam nikoli ne odnehaš prav zaradi kosmatinca, ki te zvesto vleče od štarta do cilja.

V Sloveniji je canicross še v povojih, kar pa ne pomeni, da nimamo dobrega zaledja, saj imamo kar veliko dobrih predstavnikov in tekmovalcev v vlečnih športih. Izkušnje imamo in vsak, ki se odloči za ta šport ima 100% podporo pri treningih, če si to le želi. Predvsem v spomladanskem obdobju imamo kar nekaj tekmovanj (Hraše, Trzin, Mekinje, Šmartno ob Dreti,…) a je potrebno za tekmovanja z večjo konkurenco v tujino. Večinoma se odpravljamo na Češko, Slovaško, Francijo, Nemčijo, kjer je ta šport izredno razvit.

To pa seveda pomeni ogromno vožnje, kampiranja, utrujenosti in prilagajanja, kopanja v blatu, dežju, porabi se kar nekaj  denarja (čeprav vedno trdimo, da sedaj pa začnemo šparat),… in vse to delamo zato, ker nas je canicross povsem osvojil.

Ne predstavljamo si boljšega športa, ki združuje ljubezen do gibanja in psov. Vse osebne in službene zadeve prilagajamo tekmovanjem in redno treniramo, da smo vsak dan boljši.

Vsak bo rekel, da rezultat ni pomemben, ampak na tekmovanja se odpravljaš, da presežeš samega sebe, včasih greš na tekmovanje, da psu ponudiš izkušnje, včasih, da zmagaš. Včasih moraš priznati, da si še daleč od tistega kar pričakuješ od sebe, vse to so tekmovanja, vse to prinese smeh in solze, včasih jezo, včasih si tudi komu fouš. Vse to je človeško, ampak preko tega se spreminjaš in rasteš in ko je leto za tabo, pogledaš nazaj in jasno je kako daleč si prišel in kako sta se ti in tvoj pes spremenila. Predvsem pa imaš ogromno spominov, ki ti jih noben ne more odvzeti.

Zato želimo približati ta šport vsem, ki delijo isto ljubezen do športa in psov. Radi bi poleg treningov ljudi spodbudili, da se prijavijo tudi na tekmovanja, stopijo iz cone udobja. Brez tekem ni izkušenj in brez izkušenj ni uspeha. Ko skupaj s psom tečeta proti novem cillju, sta vsakič bolj povezana in to je najbolj vredno.

Canicross je definitivno za tiste, ki obožujejo hitrost in čeprav na prvi pogled izgleda, da je teči s psom preprosto, je pravzaprav izredno zahtevno. Že drži, da ti pes pomaga do določene hitrosti, a tvoje telo mora biti na te hitrosti navajeno, prav tako pa tudi na moč psa. Transformacije skozi katere gre telo ob rednem treningu so velike, da pa si dober v canicrossu je nujno, da tudi sam postaneš reden in vsak dan boljši tekač, tako lahko tudi ti v zadnjih sekundah pomagaš psu, ko tečeta proti cilju.

Vabljeni na naše treninge!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s