Blog

6 razlogov zakaj pes ne sodeluje z vami

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste s psom vadili poseben trik nato pa ste ga želeli uprizoriti pred prijatelji, pes pa nikakor ni želel sodelovati? Vaš pes običajno hodi lepo na povodcu, ko pride v Tivoli pa prične vleči?

Na pasjo »neposlušnost« lahko vpliva veliko stvari, od pasjih nagonov do praga tolerance, pozabljamo, da je šolanje zabava in da je igra tudi del tega, pogostokrat se dogaja da zaradi neučakanosti prehitevamo korake v procesu učenja, ali pa pozabljamo na samo čustveno stanje psa in težave v zdravju.

  • Nerazumevanje pasjih nagonov in praga tolerance

Pri šolanju in vzgoji psa je izredno pomembno, da razumemo delovanje pasjih nagonov in da se zavedamo tipičnih lastnosti pasme, katero imamo. Vse to pripomore k razumevanju določenega obnašanja našega psa, nagone pa lahko izkoristimo sebi v prid pri šolanju.

Nagoni so notranji mehanizmi, ki psa ženejo k dejanjem. Glede na pasmo, so nagoni prisotni v različnih razmerjih. Trije osnovni nagoni so obrambni, plenski in krdelni nagon. Znotraj teh nagonov pa bi jih lahko tudi bolj razčlenili, vendar ti povzamejo bistvo.

S poznavanjem nagonov lahko bistveno izboljšamo naš trening, začnemo pa tudi razumeti zakaj se pes v določenih situacijah obnaša kot se.

Prag tolerance je prehod iz enega čustvenega stanja v drugega, priden, miren pes se prelevi v nemirnega in neposlušnega psa. Prag tolerance se lahko s treningom zvišuje, vendar je za to potrebno vedno delati pod tem pragom in ga sistematsko zviševati.

  • Prehitevanje korakov v procesu šolanja

Vsa nova vedenja psa vedno učimo v nemotečem okolju, to pomeni doma v dnevni sobi, kjer je pes povsem sproščen in neobremenjen z okolico. Ko se pes nauči določenega vedenja, ga nato utrjujemo, kar pomeni, da je izvedba vedenja hitra, natančna, na prvi ukaz. Ko pride do generalizacije pa je cilj, da lahko izvedba vaj poteka kjerkoli ne glede na situacijo (tudi če mimo teče maček, v centru mesta ipd.).

Napake, ki jih običajno delamo pri šolanju, je premalo utrjevanja v nemotečem okolju in hiter preskok na različne lokacije in situacije. Od psa zahtevamo preveč stvari naenkrat ali pa smo preblizu motečim dejavnikom. Težava je lahko tudi v tem, če trening poteka predolgo, saj velja pravilo, da s treningom zaključimo, ko je pes še navdušen nad delom. Tu seveda upoštevamo starost psa, njegovo sposobnost koncentracije.

Nikoli ne primerjamo našega psa z drugimi psi, tečajniki, saj so si psi med seboj zelo različni, glede na pasmo imajo drugačne lastnosti, glede na starost pa se njihov fokus in sposobnost koncentracije lahko razlikuje.

  • Pozabljamo na čustveno stanje psa in njegovo zdravje

Pri šolanju se pogosto dogaja, da v celoti zanemarimo čustveni del psa, prav tako pa se ne oziramo na njegovo splošno počutje. Tudi psi imajo slab dan, so v bolečini, jih je strah. Vse to vpliva na njihovo obnašanje. Na to, kako reagirajo na določene situacije, pa lahko vpliva tudi starost psa. Psi se učijo v vseh obdobjih življenja, vendar se večina ljudi sreča s problematično fazo pubertete in v tem obdobju obupava. Pasji pubertetnik zna biti velik zalogaj, na srečo pa to obdobje ni tako dolgo kot pri človeku.

Priporočljivo je, da se podučimo o pasji telesni govorici in če vidimo, da psu nekaj ne ustreza lahko pravočasno reagiramo in razmislimo kaj delamo narobe.

  • Vrednost nagrade ni dovolj velika, napačna uporaba nagrade

Poznamo več vrst nagrad, lahko je to hrana, lahko je to igra ali pa dotik, prijazna beseda. Pri različnih psih vsaka nagrada stoji drugje na lestvici. Npr. terierju bo TOP nagrada žogica, medtem, ko labradorcu hrana (ni pa to izključno pravilo). Pomembno je tudi kdaj in kako nagrado uporabimo. Ko želimo naučiti psa nečesa kar še ne zna, ne bomo uporabili najboljše nagrade, saj lahko psu koncentracija tako pade, da preneha razmišljati in se ne uči ničesar.

Primer: Labradorec, ki je izredno navdušen nad poli salamo in je zelo ješč pes, postane pri delu z njo površen, prehiter. Če ga želimo naučiti natančne vaje, bomo uporabili vsakdanjo hrano, brikete. Ko bo pes vajo natančno izvedel, bomo to pričeli potrjevati s poli salamo. Saj bomo nato želeli hitrejše in bolj dinamične izvedbe. Pri izredno ješčem psu bomo tudi pazili, da pri delu ne bo pretirano lačen, saj to lahko tudi vpliva na njegovo obnašanje.

Primer: Imamo terierja, ki je v tem primeru neješč pes. Pred treningom bomo poskrbeli, da je lačen, uporabili bomo ekstra priboljške in ne bomo pretiravali z uporabo hrane in dolžino treninga. Ko bomo utrdili natančnost izvedbe vaje, bomo to začeli potrjevati z žogico, na katero je nor. S tem bo izvedba vaje postala bolj dinamična.

Pri nagrajevanju upoštevamo nagone, ki so bolj izraziti pri našemu psu. Zelo pomembno je, da nagradi povečamo vrednost, to pomeni, da nagrada ni ves čas na voljo in da z nagrado variiramo.

  • Zanemarimo igro in zabavo

Igra je izredno pomemben del šolanja, prav tako pa je pomembna tudi v našem odnosu s psom. V zgodnjem obdobju pasjega življenja opažamo, da se psi pogostokrat obračajo za drugimi psi in iščejo družbo ter zabavo. S tem seveda ni nič narobe, saj so psi družabna bitja in ni boljše zabave kot tekanje z drugim kosmatincem po travnikih. Vendar je pomembno, da smo tu previdni. Igra z »napačnim« psom je lahko za našega psa slaba izkušnja, prav tako, če psu dovolimo igro prav z vsakim psom, ustvarjamo vzorec, da so vsi psi zabava in da je obvezno potrebno vsakega pozdraviti, zato si lahko predstavljate kako hitro lahko pride do neposlušnosti ob vsakem srečanju s psom.

Našo igro s psom lahko izkoristimo na vsakem koraku, ko se pes počuti nesigurnega, ali ko ga zmoti moteči faktor v okolici. Do učinkovite igre pridemo postopoma in jo je priporočljivo graditi od samega začetka, ko pes pride k nam domov. Glede na nagone pa je seveda treba igro prilagoditi.

  • Premalo svobode pri raziskovanju

Omejevanje do neke zdrave mere je seveda smiselno, saj psa uči strpnosti, samokontrole, vendar, psi imajo svoje karakterje, ki jih morajo izraziti, in po domače povedano moramo jim dovoliti, da so psi. Vohanje po tleh, raziskovanje terena, vse to je ne samo nujno ampak tudi koristno za pasjo dobrobit, s tem vsrkajo vse pomembne informacije o okolici, do neke mere pa jih to lahko tudi sprošča. Sproščen sprehod z vodnikom in raziskovanje okolice psa prijetno utrudi.

Pred samim treningom je priporočljivo psu dovoliti, da opravi potrebo, se sprehodi. Psa na ta način postavimo v prostor in mu damo čas in pogoje, da se prične koncentrirati na nas. Nato pričnemo z vajami »ogrevanja«, to so preproste vaje fokusa, trikci, oz. vaje v katerih je pes povsem suveren in jih rad izvaja. Nato pričnemo s treningom.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s