Blog

Prag tolerance

Kaj je prag tolerance?

PRAG TOLERANCE

Razumevanje praga tolerance je izredno pomembno, saj s tem lahko psu omogočimo zadovoljno in čimbolj mirno življenje. Prag tolerance se razlikuje od psa do psa. Razumevanje koncepta nam pomaga pri socializaciji mladiča, prav tako pa pri prevzgoji plašnih, pretirano energičnih ali agresivnih psov.

Prag tolerance je za psa podobno kot da bi stopil iz enega sveta v drugega. Iz sveta, kjer je priden kuža, nas posluša, je sproščen, v svet kjer vse to odpove. Prag tolerance je kjer pes preide iz enega čustvenega stanja v drugega. Torej, za uspešno delo in učenje moramo delati v svetu, kjer je pes sposoben mirnega in sproščenega bivanja, moteče dejavnike pa predstavljati postopoma in tako zviševati prag tolerance.

Ko pes prestopi prag tolerance se v psu zbudijo določeni fiziološki in psihološki učinki. Prične hitreje dihati, srčni utrip se poveča. Pes, ki je v tem stanju ne razmišlja ampak reagira. Boj, beg, zamrznitev, norenje, vse to so za nas neželena obnašanja, za psa pa lahko med drugim predstavlja tudi stisko. Torej najbolj pomembno je, da se zavedamo, da pes ki je prestopil ta prag ni sposoben učenja in dojemanja. Pogostokrat vodniki tako obnašanje razumejo kot trmo in neubogljivost.

Primer: Psička se nelagodno počuti v bližini tujih psov in ob vsakem bližnjem srečanju laja in se zaganja. Ob takem srečanju ji odpove zmožnost učenja in ne sliši vodnika. Šli smo čez njen prag in psička v tej fazi ni sposobna slišati, dojemati, se učiti. Pomaga le odmik na dovolj veliko razdaljo.

Primer: Pes sliši v daljavi zvok otrok, ki se igrajo in norijo. Ker jih ne vidi postane nervozen in začne vleči, hoditi levo desno, vodnika ne sliši, saj se fokusira le na zvoke v daljavi.

Kako torej vemo ali smo prestopili prag tolerance?

– Pes otrpne in se »izklopi«

– Pretirano navdušenje psa (skakanje, »grizljanje« brez močnega pritiska z zobmi)

– Pes posveti vso pozornost motečemu dejavniku in se ne odziva in pusti motiti

– Panično ogledovanje okolice (npr. na povodcu panično hodi levo desno, nas vleče)

– Lajanje in zaganjanje v ljudi, pse

Pogosto je znak, da smo presegli prag in da je psu celo neprijetno tudi to, da pes neha jesti priboljške ali se igrati.

Kaj vse vpliva na prag občutljivosti?

– Bližina motečega faktorja

– Št. »trigerjev« (sprožilcev) naenkrat (npr. pok, tekač in še pes naenkrat)

– Pogostost (npr. v kratkem obdobju prihaja do podobnih situacij, ki psu vzbujajo neprijetno ali pa vzhičeno stanje)

– Intenzivnost (torej dolžina, glasnost,..)

– Lakota, žeja, utrujenost in bolečina prav tako vplivata na prag

– Dolgotrajni stres, npr. smo v dopustu v kampu, pes se cel teden obnaša super, nato pa začnemo opažati, da ga vse bolj nervirajo določene stvari, po določenem času se na okolico odziva drugače, zaradi stresa (drugače je navajen mira in celodnevnega spanja na kavču, sedaj pa je ves čas akcija)

Kako torej ravnamo, če pes prestop prag tolerance?

– Ustvarimo razdaljo

– Naredimo vaje fokusa (ki jih seveda že prej vadimo in utrjujemo v nemotečem okolju)

– Po potrebi povsem zapustimo situacijo

Čez čas lahko s treningom in modifikacijo vedenja spremenimo obnašanje okoli sprožilcev.

Primer: Psička je tako navdušena nad vodo, da ko jo zagleda podira vse pred sabo, le da pride do želenega. Vsak dan treniramo v bližini vode. Vedno na taki razdalji, kjer je še možna koncentracija in učenje. Vsak dan se postopoma približujemo vodi.

Pretirana izpostavljenost »trigerjem« (sprožilcem), upočasni proces učenja in zmožnost učenja, ustvarja stres, ki lahko sploh pri plašnih in reaktivnih psih ostane aktiven še kar nekaj časa po izpostavitvi.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s